Nieuws

Drie onderzoekers geselecteerd voor PhD Cup

3 min
14-09-2023
Tekst Alexander Delport
Beeld Kevin Faingnaert

Met de Vlaamse PhD Cup daagt SciMingo jaarlijks onderzoekers uit om de kern van hun net afgeronde doctoraat met de wijde wereld te delen. Een tienkoppige jury werkte zich bij deze achtste editie van de pitchwedstrijd door 53 inzendingen en selecteerde zestien kandidaten, waarvan drie wetenschappers van UAntwerpen: Tim Boogaerts (Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen), Annelies Augustyns (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte) en Enis Ukshini (Faculteit Wetenschappen). 

 

Rioolwater, dagboeken en een saxofoonrobot


Elk van de drie UAntwerpen-onderzoekers zal de jury proberen te overtuigen met hun relevant en origineel onderzoek. Zo bestudeerde Tim Boogaerts ons rioolwater om na te gaan hoe efficiënt de coronamaatregelen net zijn geweest. Boogaerts: "Ons rioolwater bevat een schat aan informatie over ons gebruik, gezondheid en levensstijl: van alcohol en drugs tot geneesmiddelen en corona. Door het rioolwater te onderzoeken, komen we meer te weten over alle mensen die aangesloten zijn op het rioolwaterstelsel.”

quote image

Ons rioolwater bevat een schat aan informatie over ons gebruik, gezondheid en levensstijl: van alcohol en drugs tot geneesmiddelen en corona.

Tim Boogaerts

Annelies Augustyns onderzocht dan weer tal van dagboeken uit de tijd van het nationaal-socialisme. "Over het leven in concentratiekampen is intussen al veel geweten, maar hoe leefden Joodse mensen in Duitse steden vóór hun deportatie?”, vraagt Augustyns zich af. “Konden zij op een of andere manier creatief omgaan met de nieuwe beperkende maatregelen of waren zij volledig onderdrukt door Hitlers regime?”

Tot slot verdiepte Enis Ukshini zich in riettrillingen en objectieve parameters om de speelbaarheid van mondstukken te beschrijven. "De complexe vorm van het saxofoonmondstuk heeft een enorme invloed op de trillingen van het riet en zijn bepalend voor de unieke klank van dit veelzijdige instrument”, legt Ukshini uit. “In mijn werk ontwikkelde ik een geautomatiseerde saxofoonrobot waarmee ik parameters kon bepalen die de eigenschappen van mondstukken objectief beschrijven. Op basis daarvan is het mogelijk om vormen te creëren voor nieuwe mondstukontwerpen die de deur openen naar allerlei artistieke mogelijkheden."

Finale in Brussel


Onder het toeziend oog van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) strijden de finalisten op 19 oktober in Brussel voor de hoofdprijs: een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press. 

 

Maar de geselecteerde doctors worden uiteraard niet zomaar voor de leeuwen gegooid. Vier dagen lang krijgen ze mediatraining van experts in hun vak, zoals VRT-journalisten Tim Pauwels en Koen Wauters en weervrouw Jacotte Brokken.

Deel dit artikel