Nieuws

Prinses Astrid bezoekt lab voor dementieonderzoek

2 min
09-11-2023
Tekst Lise Wouters
Beeld Bernd Hendrickx

Op 10 november bracht Prinses Astrid een bezoek aan het lab van Rosa Rademakers (biomedische wetenschappen) op het VIB-UAntwerpen Centrum voor Moleculaire Neurologie. Rademakers ontving in 2021 de Prijs Generet voor haar onderzoek naar zeldzame vormen van dementie. Aan deze prijs, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden. Daarmee is het de meest prestigieuze prijs voor onderzoek naar zeldzame ziekten in België en Europa. 

 

Rosa Rademakers doet onderzoek naar frontotemporale dementie. Daarbij worden hersencellen vooraan (frontaal) en aan de zijkant (temporaal) in ons brein aangetast. Deze vorm van dementie kan mensen relatief vroeg in hun leven treffen, vaak al wanneer ze 40 of 50 zijn. De ziekte is ongeneeslijk en patiënten overlijden doorgaans binnen de 10 jaar na diagnose. 

 

“Mensen met frontotemporale dementie hebben in tegenstelling tot mensen met alzheimer niet zozeer last van geheugenproblemen”, legt Rademakers uit. “Ze vertonen echter wel sterke veranderingen in hun gedrag en persoonlijkheid: ze komen ongeremd over, hun sociaal gedrag is minder aangepast, soms zijn ze daardoor zelfs agressief.” 

quote image

We zijn vereerd met het bezoek van Prinses Astrid en haar interesse in ons onderzoek. Het is een belangrijke erkenning voor ons hele team. 

Rosa Rademakers

Prijs Generet 

 

Het Fonds Generet heeft de ambitie in ons land een sterke internationaal erkende onderzoekshub rond zeldzame ziekten te creëren. Het kent jaarlijks een prijs toe ter waarde van 1 miljoen euro aan een toponderzoeker voor onderzoek naar een zeldzame ziekte in België. Rademakers is de eerste vrouwelijke, en meteen ook de jongste, laureaat van de Prijs Generet. 

 

Vandaag kreeg Prinses Astrid een rondleiding in het lab van Rademakers, en kreeg ze meer informatie over het boeiende onderzoek. Rademakers vertelt dat zij en haar team "vereerd zijn met het bezoek van Prinses Astrid en haar interesse in ons onderzoek. Het is een belangrijke erkenning voor ons hele team, en een extra motivatie voor iedereen die zich dagelijks inzet om deze vreselijke ziekte beter te begrijpen. Dankzij het Fonds Generet hebben we onze studies sterk kunnen uitbreiden en staan we een stap dichter bij een mogelijke doorbraak.”

 

Lees meer over het onderzoek.

Deel dit artikel