Internationale wateren

Alumni naar Cambridge en Delft dankzij Vlaamse beurs

2 min
07-11-2023
Tekst Lise Wouters
Beeld Liselotte Dupont | Felix Verheyden

Sinds 2022 worden de Fayatbeurzen uitgereikt. Dit Vlaamse beurzenprogramma ondersteunt talentvolle studenten om een bijkomende master te behalen aan een buitenlandse topinstelling. Alumni Liselotte Dupont (rechten, 2019) en Felix Verheyden (architectuur, 2022) hielpen UAntwerpen mee op de wereldkaart zetten. 

 

De selectieprocedure voor de Fayatbeurzen focust op leiderschap en maatschappelijke betrokkenheid. Het is belangrijk dat de studenten ambassadeurs kunnen zijn voor Vlaanderen. “Ik heb nauw samengewerkt met de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in Londen”, vertelt Dupont. Zij voltooide in juni 2023 een Master of Laws aan de universiteit van Cambridge. “Samen hebben we bekeken hoe we Vlaanderen in de kijker kunnen zetten.”  

 

Ook Verheyden toonde ondernemingszin. Hij volgt een masteropleiding aan de Technische Universiteit van Delft, en organiseerde daar een excursie naar Antwerpen. “De studenten gingen in debat met toonaangevende buitenlandse en Antwerpse architecten en academici”, vertelt hij. “Op die manier draag ik mijn steentje bij om de architectuur van mijn geboortestad op de kaart te zetten.” 

quote image

Zowel het contact met medestudenten van over de hele wereld als de vakken die ik heb gevolgd, hebben mijn visie op de wereld echt verrijkt. 

Liselotte Dupont

Verrijkende ervaring 

 

Natuurlijk heeft een buitenlandse ervaring ook een grote persoonlijke impact. “De ervaring om ondergedompeld te worden in een totaal nieuwe leefwereld en cultuur is onbeschrijflijk”, vertelt Dupont. “Zowel het contact met medestudenten van over de hele wereld als de vakken die ik heb gevolgd, hebben mijn visie op de wereld echt verrijkt.” 

 

“Het verruimt je blik echt”, beaamt Verheyden. “Ik heb veel nieuws bijgeleerd over wat gezelligheid kan zijn, wat mooi kan zijn, wat echt belangrijk is in het leven.” Ook professioneel gezien kwam hij tot veel nieuwe inzichten. “Je moet voor jezelf een kader scheppen dat je werk legitimiteit geeft. Als je een voorstel goed onderbouwt, van data voorziet, en brengt met een goede dosis retoriek, zal er veel sneller geluisterd worden.” 

 

Benieuwd hoe jij een beurs kan bemachtigen? Lees meer over de Fayatbeurzen.

De Universiteit Antwerpen helpt studenten en alumni met hun aanvraag. Contacteer evelien.peeten@uantwerpen.be voor meer informatie.

Deel dit artikel