Antwerpse flamigel al meer dan 20 jaar vaste waarde
Wie heeft het niet in zijn huisapotheek liggen? Die gele tube die voor verlichting zorgt bij brandwonden. Al 22 jaar kan je op Flamigel rekenen, en dat danken we aan een Antwerpse alumnus farmacie, een tuinfeest, een kruipend meisje en … een hete frietketel.
Allergisch voor zilver
“Het overkwam het nichtje van vrienden van mij”, vertelt Philippe Sollie (62), alumnus industriële farmacie aan de Universiteit Antwerpen. In het ziekenhuis bleek het meisje allergisch voor een zalf, op basis van zilver. “Vooral kinderen reageerden slecht op die zalf. Maar veel alternatieven waren er niet.” Sollie gooide het begin 1990 op een akkoordje met het toenmalige hoofd van het brandwondencentrum, dr. Raymond Peeters. Hij kreeg toestemming om zelf iets te maken in zijn apotheek in Zoersel.
Met elke nieuwe zalf ging Sollie naar dr. Peeters, die de zalf gebruikte. “Ik consulteerde veel naslagwerken, op zoek naar de huidige stand van de wetenschap in het kader van brandwonden en wondheling. Plots had ik beet en dr. Peeters zei: ‘Nu heb je wel iets goeds, hé. Waarom breng je dat niet op de markt?’”
Er was net een wetgeving gestemd die moderne verbandmiddelen een kader gaf. “Daardoor was Flamigel meteen Europees geregistreerd.”
“Ik zal nooit vergeten hoe een vrouw in Saoedi-Arabië naar mij toekwam: ‘U hebt geen idee welke moeilijke wonden ik met uw Flamigel al heb kunnen dichten.’ Daarvoor doe ik het eigenlijk.”
Contract
In 2000 wilde het Universitair Bedrijven Centrum Antwerpen (UBCA) een contract sluiten met Sollie, en Flen Farma (nu Flen Health) zag het licht. Hij wilde meer ontwikkelen, en dat kon in het spin-offcentrum van de Universiteit Antwerpen. In het UBCA nam hij een labo over. Marc Van Boven, directeur van de Raad van Bestuur op de universiteit, zei tegen de bestuursraad: “Laat die Sollie maar doen, dat komt wel goed.”
Na tien jaar in het UBCA trokken ze naar hun kantoren in Kontich. Flen Health heeft nu zo’n 100 medewerkers en zusterbedrijven in Engeland, Duitsland, Nederland en Luxemburg. Daarnaast is er nog de wereldwijde export naar Australië, China, het Midden-Oosten, Noord-Amerika.
Eerste hulp in België
Ondanks de grote export blijft Flamigel toch vooral in België het eerste hulpmiddel bij brandwonden. “In het buitenland wordt vooral gewerkt met Flaminal Hydro, en Flaminal Forte. Die dienen voor gespecialiseerde wondzorg. De focus ligt in het buitenland dus op het bezoeken van ziekenhuizen, hoewel onze Flamigel daar stilaan toch ook meer op de markt komt, maar dan als RT-versie. Speciaal voor de behandeling van patiënten die bestraald worden.”
Flamigel op open wonden
Hoe revolutionair is Flamigel nu eigenlijk? Hoe draagt de zalf bij aan een betere behandeling van brandwonden? “Velen denken nog steeds dat er een korst op een wonde moet komen, maar een wonde geneest beter zonder korst. Ze moet dichtgroeien, van aan de randen naar binnen toe. Nieuwe huidcellen worden door een korst net tegengehouden. Flamigel neemt die korst weg. Er volgt een sneller wondherstel en minder littekens.”
“Hoe kijk ik op dit hele avontuur terug? Er waren veel tegenslagen maar ook veel gelukzalige momenten. Ik zal nooit vergeten hoe een vrouw in Saoedi-Arabië naar mij toekwam: ‘U hebt geen idee welke moeilijke wonden ik met uw Flamigel al heb kunnen dichten.’ Daarvoor doe ik het eigenlijk.”