Telex

  • Nieuwe celtherapie kan boost zijn in strijd tegen MS

    Operazangers en wetenschappers die een podium delen? Gebeurde allicht nog nooit, maar op donderdag 2 mei is het zo ver. Tijdens het benefietgala ARIA for MS slaan de Universiteit Antwerpen en Opera Ballet Vlaanderen de handen in elkaar. Het doel: multiple sclerose op de kaart zetten en via het Universiteitsfonds Antwerpen geld inzamelen voor een beloftevol nieuw onderzoek. Je kan nu je tickets kopen en zo direct bijdragen aan het onderzoek.

    11.04. 2024 12:00
  • Twee projecten Letteren en Wijsbegeerte bekroond

    Bij de uitreiking van de Language Industry Awards, kortweg de LIA’s, viel de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van UAntwerpen twee keer in de prijzen. Het project ‘A Touch of Museum to Scale’ kreeg een award voor de manier waarop de permanente kunstcollectie van het Museum to Scale voor iedereen toegankelijk gemaakt wordt. Ook Duik in Taal!, een campagne die jongeren warm wil maken voor een talenstudie, kreeg een award. Enkele taaldocenten van UAntwerpen zetten er mee hun schouders onder.

    10.04. 2024 12:00
  • Alumnus wint wereldtitel 4x400m

    Op de indoor wereldkampioenschappen atletiek in Glasgow veroverden de Belgian Tornados voor de tweede keer op rij de wereldtitel op de 4x400m bij de mannen. Christian Iguacel, alumnus kinesitherapie en revalidatiewetenschappen, was een van de vier Belgische lopers in de finale.

    07.03. 2024 12:00
  • Professor schrijft boek over gevolgen van alcohol

    In het boek Een nuchtere kijk op alcohol geeft Geert Dom (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) adviezen en inzichten over hoe je gezonder kan omgaan met bier, wijn en andere alcoholische dranken. Dom bundelt alle medisch-wetenschappelijke inzichten en toont de zichtbare en verborgen effecten van alcohol op het lichaam.

    09.01. 2024 12:00
  • Alumnus wint mtech+ prijs én Eosprijs 2023

    Alumnus Warre Clarys (industriële wetenschappen, 2023) wint de prestigieuze mtech+ prijs 2023 met de ontwikkeling van een digitaal huidmodel dat de warmteverdeling van de huid en tumoren nabootst. Door dit model te trainen kunnen de onderhuidse vorm en de diepte van de tumor scherp in beeld worden gebracht. Clarys won daarnaast ook de publieksprijs van mtech én de Eosprijs.

     

    Alumnus wint mtech+ prijs én Eosprijs 2023
    20.12. 2023 12:00
  • Student schrijft boek over toekomst van de jeugd

    Doe maar niet is de titel van het allereerste boek van rechtenstudent Amir Bachrouri, oud-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. In het boek gaat Bachrouri, die opgroeide in een kansarm gezin, op zoek naar hefbomen zodat alle Belgische jongeren kunnen floreren. De boekvoorstelling vond plaats in De Roma.

    21.11. 2023 12:00
  • Alumnus nieuwe CEO Eltrona

    Bart D’Olieslager (productontwikkeling 1998) is de nieuwe CEO van de Luxemburgse afdeling van het telecombedrijf Eltrona. De voorbije jaren werkte hij bij de Belgische telecomoperator VOO, en ook bij Orange Belgium bekleedde hij in het verleden een directiefunctie.

    10.11. 2023 12:00
  • Alumnus wint Ecodesign Award

    De OVAM reikt jaarlijks de Ecodesign Award voor studenten uit. Kieran Franck (productontwikkeling 2023) won met het project Cyclowash, een systeem dat microvezels en afvaldeeltjes filtert uit het water van wasmachines in wassalons. Het gefilterde afvalwater kan zo hergebruikt worden en het afval komt niet in onze oceanen terecht. Zijn collega Emiel Goffin werd laureaat in de categorie Industrial Design. Zijn Paccobox is een circulair systeem waarbij de consument de lege herbruikbare verpakking van zijn maaltijd kan deponeren.

    27.10. 2023 12:00
  • Poolexpert krijgt Lifetime Achievement Award

    Em. prof. Louis Beyens (Departement Biologie) ontving in Madrid de Lifetime Achievement Award Eugène Penard, uitgereikt door de International Society for Testate Amoeba Research. De bioloog doet sinds 1978 onderzoek naar de impact van klimatologische schommelingen op eencellige organismen in de poolgebieden, meer bepaald geschaalde amoeben. Zijn passie voor de poolgebieden vertaalde zich onder meer in enkele populair-wetenschappelijke boeken, zoals The Future Polar Bear.

    26.10. 2023 12:00
  • Biostatisticus schrijft boek over dagelijkse coronacijfers

    Als biostatisticus kwam prof. Niel Hens (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) tijdens de coronaperiode vaak in de media met zijn modellen over de te verwachten verspreiding van de ziekte. Samen met zijn UHasselt-collega Christel Faes schreef Hens nu het boek Wat als?. De auteurs bieden een blik achter de schermen: met welke gegevens konden ze aan de slag? Op welke vragen zochten ze eerst een antwoord en waarom? Het boek biedt een leidraad voor iedereen die wil weten wat er schuilging achter ‘de dagelijkse coronacijfers’.

    26.10. 2023 12:00
  • Doctoraatsstudente wint PhD Cup-publieksprijs

    Doctoraatsstudente Annelies Augustyns (Taal- en Letterkunde) won met 1.800 stemmen de PhD-Cup publieksprijs met haar onderzoek over dagboeken van onbekende Duitse Joden in WOII. 

    20.10. 2023 12:00
  • Professor wint Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

    Professor Annick Gilles (Afd. Translationele Neurowetenschappen) won de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie met haar boek (h)OREN(dol)?! uit 2022. In het boek formuleert ze heldere antwoorden op vragen die patiënten met tinnitus kunnen hebben.

    19.10. 2023 12:00
  • Professor wint Visser-Neerlandiaprijs

    Professor Annick Schramme (Antwerp Management School) heeft de Visser-Neerlandiaprijs gekregen als beloning voro haar inzet voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking, die als een rode draad door haar carrière loopt.

    Professor wint Visser-Neerlandiaprijs
    16.10. 2023 12:00
  • Vier alumni winnen Prijs voor Mondiaal Onderzoek

    Martha Mutua (Development Evaluation and Management), Hannah Downes (Globalisation and Development), Abdulwahid Panganting (Governance and Development) en Colin Van Belleghem (Internationale betrekkingen en diplomatie) werden gelauwerd door Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez bij de uitreiking van de Prijs voor Mondiaal Onderzoek door de Provincie Antwerpen. 

    20.09. 2023 12:00
  • Professor maakt wetenschapsmusical

    Professor Joris Dirckx (Dept. Fysica) maakt in samenwerking met UAntwerpen en Podiumacademie Lier een wetenschapsmusical over Marie Curie. Er zal een live orkest, 70-koppige cast en internationaal dansgezelschap aanwezig zijn. Tickets voor Curieus zijn te bestellen via de website.

    14.09. 2023 12:00
  • Ge(e)neratie

    Julien De Wit (rechten, 2023), voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten, bracht zijn eerste boek uit. Ge(e)neratie is een pleidooi voor een samenleving waarin jongeren meer worden betrokken bij de vraagstukken van onze tijd. 

    09.09. 2023 12:00
  • Onderzoekster brengt eigen podcast uit

    Genetisch onderzoekster Lotte Van Den Heuvel (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) heeft een podcastreeks uitgebracht. In ‘Plots, Doodeerlijk’ gaat ze vier afleveringen lang in gesprek met patiënten met een ongeneeslijke erfelijke aandoening. Hoe gaan zij en hun omgeving om met de diagnose?

    Luister hier

    08.09. 2023 12:00
  • Nieuwe Head of Data bij Belgische Voetbalbond

    Alumnus Matteo Balliauw (handelsingenieur, 2013) start als Head of Data, Analytics & Insights bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

    04.09. 2023 12:00
  • Nieuwe voorzitter Open Vld

    Alumnus Tom Ongena (rechten, 1998) is de nieuwe – waarnemend – voorzitter van Open Vld. De Mechelaar zetelt sinds 2019 in het Vlaams Parlement.

    07.07. 2023 10:30
  • Eerste hulp voor ondernemers

    In het boek Spring verder, haalt Youssef Deconinck (organisatie en management, 2015) inspiratie uit zijn job als starterscoach bij Xerius om nieuwe ondernemers te helpen hun opstart zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Bekijk nu zijn volledige verhaal.

    Eerste hulp voor ondernemers
    27.06. 2023 13:41
  • Eerste Belgische voorzitter European Association for International Education (EAIE)

    EAIE zet zich al sinds 1989 in voor het promoten van internationaal onderwijs, met focus op educatie, netwerkverbreding en kennisuitwisseling. Piet Van Hove (Dept. Universiteit & Samenleving) is de eerste Belgische voorzitter sinds oprichting. Zijn termijn loopt nog tot september 2024. De eerstvolgende conferentie zal doorgaan in september 2023, in Rotterdam.

    26.06. 2023 10:12
  • Nieuwe stafhouder balie Antwerpen

    Katrien Crauwels (rechten, 1992) heeft de eed afgelegd als nieuwe stafhouder bij de balie van Antwerpen. Crauwels is partner bij het advocatenbureau Crowe Spark Legal, waar ze zich voornamelijk toelegt op sociaal recht.

    Nieuwe stafhouder balie Antwerpen
    21.06. 2023 09:27
  • Twintig jaar homohuwelijk

    Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het homohuwelijk in België, publiceerde Paul Borghs (rechten, 2003) onlangs het boek Echt Verbonden – Geschiedenis van het homohuwelijk in België. In het boek vertelt de alumnus hoe België het tweede land ter wereld met een homohuwelijk werd.

    20.06. 2023 11:54
  • Journalistiek uit balans?

    Karolin Soontjens (Faculteit Sociale Wetenschappen) schreef samen met Kathleen Beckers en Annelien Van Remoortere Journalistiek uit balans?. Het boek werpt een nieuw licht op het debat over partijdigheid van de pers. Het boek geeft antwoorden op de vele vragen rond percepties, imagoschade, partijdigheid … tussen politieke partijen en journalisten.

    Journalistiek uit balans?
    07.06. 2023 12:00
  • Lindau Nobel Laureate Meeting

    Sara Op de Beeck (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) werd geselecteerd voor de prestigieuze Lindau Nobel Laureate Meeting in het Duitse Lindau. Een week lang mag de onderzoekster er verschillende lezingen volgen en krijgt ze de mogelijkheid om te netwerken met andere jonge onderzoekers. Bovendien krijgt Sara de kans om winnaars van de Nobelprijs te ontmoeten.

    07.06. 2023 12:00
  • Global Health Leaders Award

    Alumnus en gastprofessor Peter Piot (doctoraat in de microbiologie, 1980 en verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) won de Global Health Leaders Award. Deze prijs, uitgereikt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), mag hij in ontvangst nemen door zijn fenomenale verwezenlijkingen op het gebied van de volksgezondheid.

    01.06. 2023 11:37
  • Winnaar "1 jaar gratis"

    Student Jef Vandorpe (rechten) won begin april de televisiequiz "1 jaar gratis" op één. Hij ging met een prijs van maar liefst 85 000 euro naar huis. Een deel van het bedrag schenkt hij weg aan zijn petekindje.

    Winnaar "1 jaar gratis"
    15.05. 2023 17:16
  • Nationale pleitwedstrijd grondwettelijk recht

    Masterstudenten rechten Eva Devlieghere, Pieter Mertens en Charlotte Verstreken namen eind april deel aan de achtste editie van de nationale pleitwedstrijd grondwettelijk recht, georganiseerd bij de Raad van State. Het werd een groot succes, want het trio ging met alle prijzen aan de haal.

    Nationale pleitwedstrijd grondwettelijk recht
    15.05. 2023 17:14
  • Natuur op doktersvoorschrift

    Drie professoren van onze universiteit brachten een nieuw boek uit. Dirk Avonts, Hans Keune en Roy Remmen (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) schreven Natuur op doktersvoorschrift. Het boek gaat over hoe de natuur een invloed kan hebben op de gezondheid van de mens. 

    11.05. 2023 14:14
  • Nieuwe kinesist Telenet Giants Antwerp

    Studente Elaheh Ahmadi-Eli (Alumna Rehabilitation Sciences and Physiotherapy en doctoraatsstudente) is sinds kort de nieuwe kinesist van Antwerpse basketbalgrootmacht Telenet Giants Antwerp.  

    11.05. 2023 14:12
  • Nieuwe dierenarts bij Zoo Antwerpen en Planckendael

    Zoo Antwerpen en Planckendael hebben een nieuwe dierenarts beet met alumnus Jonas Spruyt (dierengeneeskunde, 2011). De ambitieuze en avontuurlijke arts was jarenlang actief in het buitenland en ziet de nieuwe uitdaging helemaal zitten.

    10.05. 2023 14:45
  • Alumna Jacotte Brokken bij weerteam VRT

    Alumna Jacotte Brokken (chemie, 2015) volgde Frank Deboosere op als weervrouw. Sinds april versterkt Jacotte het weerteam van de VRT.

    10.05. 2023 14:33
  • Officier in de Orde van Leopold

    Officier in de Orde van Leopold: die titel mag Dominiek Dendooven (Departement Geschiedenis) voortaan dragen. Hij kreeg de medaille en de oorkonde uit handen van Didier Vanderhasselt, de Belgische ambassadeur in India. In zijn onderzoek benadrukt Dendooven de belangrijke rol van de Indiase soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

    10.05. 2023 14:25
  • Nieuwe voorzitter Voka

    Andreas Pfeffer (communicatiewetenschappen, 2003) is de nieuwe voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Pfeffer is ceo van het uitzend- en selectiekantoor Recrewtment.

    10.05. 2023 14:07
  • Geboortehuis Paul van Ostaijen

    Het geboortehuis van dichter Paul van Ostaijen in de Lange Leemstraat in Antwerpen bruist weer. Matthijs de Ridder, Dennis Van Mol en Ewald Peters zijn drie oud-medewerkers van het Documentatiecentrum Louis Paul Boon op UAntwerpen. De Ridder schreef een biografie over Van Ostaijen, Van Mol en Peters werkten een expo rond de kunstenaarsvrienden van de dichter uit.

    10.05. 2023 14:06
  • Imposter moeder

    Imposter moeder, dat is de titel van het nieuwste boek van Hanan Challouki (communicatiewetenschappen, 2015). In het boek vertelt de alumna, experte op het vlak van inclusieve marketing en communicatie, over haar eerste, onzekere jaar als moeder.

    10.05. 2023 13:59