Nieuws

Expo toont vergeten geschiedenis van vondelingen

2 min
10-10-2023
Tekst Lise Wouters

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Maagdenhuis en Universiteit Antwerpen slaan de handen in elkaar voor de expo ‘Kinderen van de zorg. Zes eeuwen, drie locaties, één verhaal’. Ontdek tot 7 januari 2024 op de drie locaties de weinig bekende Antwerpse geschiedenis van de opvang van wezen, vondelingen en andere kwetsbare kinderen.  

 

Wie waren de ‘Kinderen van de zorg’? Bezoekers krijgen een unieke kijk in het leven in het voormalige Vondelingenhuis (ITG), het Maagdenhuis en het Knechtjeshuis (UAntwerpen), en in hun hedendaagse invulling. De drie locaties worden verbonden door een thematische stadswandeling.

De eerste duizend dagen

 

Waar nu het monumentale art-decogebouw van het ITG staat, lag ooit het Vondelingenhuis. Tot op het einde van de 19e eeuw lieten moeders hier hun pasgeborenen achter in een vondelingenschuif. Bij het ITG komen bezoekers meer te weten over de impact van wetenschappelijk onderzoek op de gezondheid van kinderen en moeders wereldwijd, het belang van de eerste duizend dagen en de geschiedenis van het gebouw.

Van knechtjes tot masters

 

Achter de indrukwekkende gevel van de UAntwerpen aan de Paardenmarkt, ligt het Knechtjeshuis, met zijn mooie binnentuin en prachtig gerenoveerde nijverheidsschool. Bezoekers ontdekken hier de geschiedenis van productvervaardiging en ambachten, en komen te weten wat de studenten en onderzoekers van de opleiding productontwikkeling doen. 

 

Zorgenkinderen

 

Het Maagdenhuis toont hoe het leven was in het oude meisjesweeshuis. Via verhalen, muziek en animatie komt het bekendste weesmeisje van Antwerpen, Houten Clara, weer tot leven. 

Deel dit artikel