Nieuws

Innovatiehub rond duurzame chemie op Petroleum-Zuid

2 min
12-05-2023
Beeld Bernd Hendrickx

Op donderdag 4 mei opende de innovatiehub op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp officieel de deuren. Met de steun van onder meer Port of Antwerp-Bruges, stad Antwerpen, provincie Antwerpen en essenscia wil de Universiteit Antwerpen BlueApp uitbouwen tot hét referentiecentrum van de duurzame chemie.

 

“We willen een matchmaker zijn tussen onderzoekers en bedrijven”, vertelt prof. Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie & Ontwikkeling op UAntwerpen. “BlueApp wil samen met haar partners een ecosysteem uitbouwen, om zo de grote uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatverandering en aan de energietransitie.”

quote image

We willen een matchmaker zijn tussen onderzoekers en bedrijven.

Prof. Silvia Lenaerts

Volledige cyclus doorlopen 

BlueApp, een project waarin 20 miljoen euro geïnvesteerd werd, focust op vier domeinen. Het hergebruik van water in de industrie is een eerste topic. Daarnaast zal er ook worden gewerkt rond waterstofopslag en -distributie, en rond luchtzuivering. 

 

“We vertrekken vanuit een proof of concept, we bouwen, testen en schaven bij”, legt BlueApp-manager Quinten Van Avondt uit. We bieden ook gemeenschappelijke services aan, zoals geavanceerde high end 3D-printers en complexe, erg dure analysetoestellen.”

quote image

We bieden ook gemeenschappelijke services aan, zoals geavanceerde high end 3D-printers en complexe, erg dure analysetoestellen.

Quinten Van Avondt

Franse scale-up komt eraan 

Vandaag zijn al enkele bedrijven actief in BlueApp. In het najaar strijkt ook het Franse Fairbrics er neer. Die scale-up werkt aan een procedé om afgevangen CO2 om te zetten naar polyester, dat vervolgens gebruikt kan worden voor de productie van kleding. In 2024 zullen er vermoedelijk 100 tot 150 mensen in de innovatiehub werken. 

FOTOGRAFIE Bernd Hendrickx

Deel dit artikel