Nieuws

Milieueconomen UAntwerpen onderzoeken het gebruik en opslag van CO2

3 min
24-10-2023
Tekst Lise Wouters

Milieueconomen van UAntwerpen onderzoeken de milieu- en economische impact van verschillende methodes om CO2 op te slaan. Binnen het veld van Sustainability Engineering gebruiken ze hiervoor innovatieve evaluatiemethodes, die de impact op het milieu in kaart brengen voor elke levensfase van de technologie. 

 

Het is algemeen geweten dat de uitstoot van CO2 bijdraagt aan de opwarming van de aarde. UAntwerpen-onderzoekers zijn daarom op zoek naar manieren om CO2 te onderscheppen vóór ze in de atmosfeer terechtkomt. Ze bestuderen hoe we CO2 kunnen afvangen, hergebruiken en opslaan. 

 

Naar de aardbodem ermee 

 

Zo kunnen we CO2 bijvoorbeeld in de aardbodem opslaan. Dat kan op plaatsen met poreus zand of gesteente. Op een paar kilometer diepte zijn die poriën gevuld met zout water. We kunnen daarin CO2 injecteren en opslaan, net zoals olie en aardgas miljoenen jaren in zulke aardlagen gevangen zaten. 

 

In de praktijk wordt die techniek nog maar weinig toegepast, omdat we de diepe ondergrond niet overal even goed kennen. Daarbij heeft niet elke locatie de juiste geologische kenmerken, en die zijn cruciaal om mogelijke risico’s op aardtrillingen te vermijden. 

 

Maar CO2 opslaan in de diepe ondergrond kost vooral ook veel geld, en er staan geen directe opbrengsten tegenover.  

quote image

Het is belangrijk om de economische én ecologische impact van verschillende methodes om CO2 op te slaan grondig te onderzoeken.

Tine Compernolle

Leren recycleren 

 

Daarom kijken onze onderzoekers ook naar manieren om van CO2 nieuwe producten te maken. Die zouden dan verkocht kunnen worden, wat wél geld zou opbrengen. Aan UAntwerpen worden momenteel verschillende technologieën ontwikkeld om CO2 om te zetten naar andere stoffen. 

 

Veel van die technieken bevinden zich nog in een labo- of demonstratiefase. Bovendien vragen zulke methodes voorlopig veel energie én gaat het nog om relatief kleine hoeveelheden. 

 

Impact op de planeet 

 

Het is dus belangrijk om de economische én ecologische impact van de verschillende methodes grondig te onderzoeken. De milieueconomen van UAntwerpen gebruiken hiervoor innovatieve evaluatiemethodes, die de technische aspecten, economische gevolgen en de impact op het milieu in kaart brengen voor elke levensfase van de technologie. 

 

Zo kunnen we straks hopelijk overheden en bedrijven motiveren om meer CO2 af te vangen, wat onze planeet en onze samenleving alleen maar ten goede zal komen. 

 

Visueel geheugen? Bekijk een korte video over dit onderzoek.

Deel dit artikel