Het ding

Voetbalclubs scoren naast het veld

3 min
19-10-2023
Tekst Lise Wouters
Beeld Sebastian Steveniers

Voetbal is zonder twijfel de populairste sport ter wereld. Dat is zeker ook zo in ons land: we hebben heel wat bekende clubs met lange tradities en duizenden gepassioneerde supporters. Maar de voetbalwereld verandert. Ze wordt steeds internationaler en competitiever. Onze voetbalclubs moeten daarom steeds meer voetbalondernemingen worden. Robby Houben, professor in de rechten, helpt hen daarbij.   

 

Wetenschappelijke vragen tackelen 

 

“België is een klein land met een middelgrote voetbalmarkt”, legt Houben uit. “De budgetten van onze profclubs zijn véél beperkter dan die van bijvoorbeeld Engelse, Spaanse, Duitse of Saudische ploegen. Onze voetbalclubs moeten dus doordacht en efficiënt te werk gaan om internationaal een rol van betekenis te kunnen spelen.” 

 

Sinds 2019 krijgen de Belgische clubs daarvoor de hulp van de Universiteit Antwerpen. Onze onderzoekers tackelen samen met hen allerlei juridische, financiële en commerciële vragen. Zo schijnen ze samen een licht op de Belgische voetbalonderneming van de toekomst. 

quote image

België is een klein land met een middelgrote voetbalmarkt. Onze voetbalclubs moeten dus doordacht en efficiënt te werk gaan om internationaal een rol van betekenis te kunnen spelen.

Robby Houben

Goed bestuur  

 

Zo wordt er bijvoorbeeld naar de organisatiestructuur van het (Europees) profvoetbal gekeken vanuit het perspectief van goed bestuur. “Worden de belangen van de stakeholders, zoals de clubs en de spelers, daarin voldoende in acht genomen?” geeft Houben enkele voorbeelden. “Is het monopolie van UEFA voor de organisatie van Europees voetbal houdbaar? En, meer operationeel: zijn clubs aansprakelijk voor supporters die zich misdragen in het stadion?” 

 

Ook andere actuele thema’s komen aan bod, zoals het toenemende belang van compliance en de datarevolutie in het voetbal. Ook het transfersysteem en het transfercontract worden besproken, met de tussenkomst van makelaars. Kortom: interessante kwesties met aandacht voor hun juridische, economische, maatschappelijke en internationale context. 

Pro League Business School 

 

In februari 2023 zag de Pro League Business School het licht. In deze opleiding, georganiseerd in de schoot van de Universiteit Antwerpen en in samenwerking met de Pro League, kregen meer dan 70 clubmanagers van professionele voetbalploegen opleidingen en lezingen. Op die manier wordt de academische kennis ook echt in de praktijk gebracht. Tot het publiek behoorden alle Belgische profclubs, en grote buitenlandse namen zoals Real Madrid en Juventus. 

 

“We proberen de kern van het leiden van een profclub te bespreken, met oog voor de actualiteit”, vertelt Houben over de Business School. “Disruptieve competitieformats zoals de Super League en de opkomst van de Saudische Pro League zijn daar voorbeelden van, maar we proberen bijvoorbeeld ook te tonen hoe voetbalploegen het potentieel van vrouwenvoetbal beter kunnen benutten en wat we van de Amerikanen kunnen leren.” 

Voetbal, goed voor iederéén 

 

Het delen van best practices staat daarbij centraal, zodat het hele Belgische voetbal stappen vooruit kan zetten. Want iederéén wordt er beter van als onze Belgische voetbalclubs beter geleid worden. Zelfs mensen die helemaal niets met voetbal hebben. 

 

Goed geleide clubs zorgen namelijk niet alleen voor beter voetbal in betere stadions, maar ze dragen ook meer bij aan onze economie. Bovendien hebben succesvolle voetbalclubs meer ruimte om maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. 

 

Het voetbal is een motor voor de hele samenleving. In België zal die motor misschien nooit zo groot worden als in sommige andere landen, maar met onze opgebouwde expertise en een slimme strategie kunnen we er wel het maximale uithalen. Tous ensemble, allemaal samen! 

 

Grafisch geheugen? Bekijk hier de video!

Deel dit artikel