Nieuws

Eredoctor Denis Mukwege presidentskandidaat in Congo

1 min
10-10-2023
Tekst Hanne Pallemans
Beeld Eli Verheyen

Denis Mukwege, Congolees gynaecoloog en expert op gebied van seksueel geweld in conflictgebieden, is presidentskandidaat voor de verkiezingen in Congo op 20 december. Hij neemt het daarbij op tegen Félix Tshisekedi, de huidige president, die eveneens kandidaat is om zichzelf op te volgen. 

 

Geen politicus

 

“Mijn enige drijfveer is om ons land te redden, ons land weer op de been te helpen en de waardigheid van ons volk te herstellen.” Met deze woorden kondigde de Congolese arts aan dat hij dit jaar presidentskandidaat is. Mukwege heeft een ziekenhuis in Bukavu, waar hij al meer dan 50.000 slachtoffers van verkrachting verzorgde. Zo kreeg hij de bijnaam “de man die vrouwen repareert”.

quote image

Denis Mukwege verricht enorm belangrijk werk en is een echte pionier op het vlak van de heropbouw van lokale netwerken.

Herman Van Goethem, rector UAntwerpen

Eredoctoraat en Nobelprijs

 

Mukwege werd in 2018 bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen. Daarnaast werd hij in 2019 ook erkend met een eredoctoraat aan de Universiteit van Antwerpen. "Hij verricht daar enorm belangrijk werk en is een echte pionier op het vlak van de heropbouw van lokale netwerken", zei rector Herman Van Goethem destijds.

Deel dit artikel