Internationale wateren

"Onderwijs is een belangrijk wapen voor meisjes"

3 min
06-03-2024
Tekst Lisa Hilte
Beeld Sarah Van Looy

De stichting Daughters For Life werd opgericht door Palestijns arts Izzeldin Abuelaish ter nagedachtenis aan zijn drie dochters, die omkwamen bij een raketaanval. De stichting wil jonge vrouwen empoweren via onderwijs. Ze biedt studiebeurzen aan en werkt samen met internationale partnerinstellingen waaronder de Universiteit Antwerpen. Momenteel telt UAntwerpen twee studenten met een Daughters For Life-beurs. Zij staan stil bij de uitdagingen voor meisjes in hun land die (hoger) onderwijs willen volgen.

 

 

Een onderzoekscarrière

Nouran Khafaga en Nancy Hassan volgen de Engelstalige masteropleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan UAntwerpen. Beiden behaalden ze hun bachelordiploma in hun thuisland Egypte. “Vandaag hebben heel wat Egyptische meisjes een diploma”, zegt Hassan. “Een enorme vooruitgang! Het bewustzijn is echt gegroeid: onderwijs wordt nu gezien als een belangrijk wapen voor meisjes om zichzelf te beschermen. Alleen stoppen de meesten na hun bachelor met studeren.”

quote image

Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om wat ik heb geleerd door te geven. Ik wil vooral andere meisjes motiveren om zichzelf verder te ontplooien.

Nancy Hassan

Khafaga knikt: “Leeftijd blijft een probleem. Waarom zou je je ‘jonge jaren’ opgeven voor een carrière, in de plaats van een gezin te stichten? Maar ik heb andere prioriteiten en dromen.” Eén van die dromen is een onderzoekscarrière, waarop ze denkt dat een Europese opleiding haar beter voorbereidt. Ook Hassan is sinds kort geïnteresseerd in onderzoek: “Aan UAntwerpen leer ik papers schrijven en analyses uitvoeren. Allemaal nieuw voor mij! Het bevalt me zodanig dat ik later misschien wil doctoreren, om me te specialiseren in patiënten met neurologische aandoeningen.”

 

Hassan en Khafaga worden volledig gesteund door hun familie. “Ze hebben me altijd aangemoedigd om te studeren en te reizen, om mezelf en de wereld te ontdekken”, zegt Khafaga.

 

Hassan gaat verder: “Bij ons thuis is iedereen gelijk: mijn moeder, vader, broers en zussen, en ik. Iedereen heeft een baan en iedereen doet zijn deel in het huishouden. Geen genderonderscheid.” De Daughters For Life-studiebeurs gaf Khafaga en Hassan het nodige financiële duwtje in de rug. “Ik kon me gewoonweg geen buitenlandse studie veroorloven,” zegt Hassan. “Ik had drie jobs en spaarde volop, maar dat was nog steeds niet genoeg. Dus vroeg ik een beurs aan, en nu wordt mijn volledige verblijf gedekt!”

Iets teruggeven

Khafaga contacteert regelmatig haar voormalige docenten en medestudenten thuis. “Ik informeer ze over de verschillen tussen kinesitherapie in Egypte en Europa. En ik help andere studenten met hun beursaanvraag.” Ook Hassan staat erop om iets terug te geven aan haar thuisland. Ooit wil ze terug naar Egypte: “Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om wat ik heb geleerd door te geven. Ik wil vooral andere meisjes motiveren om zichzelf verder te ontplooien.”

 

Tot slot omschrijven beide vrouwen hun ervaring aan UAntwerpen als een kantelpunt in hun leven. “Naar het buitenland verhuizen is een grote stap”, merkt Khafaga op. “Vooral omdat we in onze regio niet zo individueel leven. In België heb ik geleerd voor mezelf te zorgen en om te gaan met verandering.”

 

Hassan is het daarmee eens. “Ik heb echt het gevoel dat ik op de goede weg ben. Ik ken mezelf nu beter en besef dat ik tot meer in staat ben dan ik dacht.” Het advies van deze twee studenten? Wees niet bang om je comfortzone te verlaten!

Deel dit artikel