Nieuws

Rechtenstudenten UAntwerpen winnen Koningin Mathildeprijs

2 min
23-05-2023

Rechtenstudenten Adeodata, Andreea en Nathan mochten op het koninklijk paleis de Koningin Mathildeprijs in ontvangst nemen. De studenten overtuigden de jury met hun project voor rechtenstudenten met een migratieachtergrond. Aan de prijs hangt een bedrag van 10000 euro vast.

 

De Koningin Mathildeprijs wordt elk jaar uitgereikt aan projecten binnen een bepaald thema. Dit jaar was dat ‘samen ondernemen om een oplossing aan te reiken voor maatschappelijke vraagstukken’. Voor de drie studenten speelt dat vraagstuk zich af in hun eigen opleiding. Met ‘Diversity for Law Students’ willen ze de diversiteit in de rechtenfaculteit behouden en versterken. 

quote image

Er is weinig representatie bij bijvoorbeeld de proffen, maar ook in de casussen tijdens de opleidingen. Zo begin je al snel jezelf in vraag te stellen. Hoor ik hier wel thuis?

Adeodata Kanyamihanda

Minder slaagkans 

Uit onderzoek blijkt dat studenten met een migratieachtergrond 20% minder slaagkans hebben dan andere studenten. “En dat vinden we erg schokkend”, zegt masterstudente Adeodata Kanyamihanda (21). “Maar we hebben dat ook zelf ondervonden binnen onze opleiding. Je ziet de diversiteit verdwijnen naarmate de jaren vorderen. Wij hebben ook een migratieachtergrond en voelen ons vaak alleen in de aula. Er is weinig representatie bij bijvoorbeeld de proffen, maar ook in de casussen tijdens de opleidingen. Zo begin je al snel jezelf in vraag te stellen. Hoor ik hier wel thuis?” 

 

Diversity for Law Students 

Het project Diversity for Law Students wil de diversiteit binnen de rechtenfaculteit behouden. Ze pakken concrete behoeften aan op basis van hun eigen ervaringen en die van andere studenten. “We organiseren per fase workshops om onder meer het zelfvertrouwen te versterken, maar ook om je eigen talenten te gebruiken”, zegt Adeodata. “We beseffen dat het een moeilijke opdracht wordt om dat percentage van 20% terug te dringen, maar we hopen toch het verschil te maken.”

Deel dit artikel