Traditioneel vakmanschap meets technologie
Op vrijdag 24 maart werd in Bokrijk ‘Tracks4Crafts’ gelanceerd. UAntwerpen coördineert een vierjarig internationaal samenwerkingsproject dat met innovatieve technieken klassieke ambachten, zoals mandenvlechten en keramiek, future-proof wil maken.
Bert De Munck, professor geschiedenis aan UAntwerpen, vertelt hoe traditionele ambachten een grote rol speelden in de economische en culturele geschiedenis van Europa. “Maar in een samenleving die alsmaar sneller in beweging is, stelt zich de vraag of er een toekomst is voor deze vakmanschappen. We dreigen belangrijke knowhow onvoldoende te benutten. Ambachtelijke kennis kan immers een rol spelen in de zoektocht naar meer duurzame vormen van produceren.”
Traditionele technieken zijn vandaag nog steeds relevant.
Tracks4Craft ambieert de overdracht van artisanale kennis te bevorderen, nieuwe mogelijkheden te scheppen voor de toekomst én meer erkenning te creëren voor vaklieden – en dat in samenwerking met vijftien partners uit tien verschillende landen. Terwijl men in IJsland inzet op breien en in Griekenland op weven, gaat Bokrijk experimenteren met wicker, een traditionele vorm van vlechtwerk op basis van organisch materiaal.
Ambacht leren
“Traditionele technieken zijn vandaag nog steeds relevant”, zegt Hilde Schoefs, conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk. “Hoe kunnen we makers beter erkennen? Hoe maken we het makkelijker om métiers door te geven aan de volgende generaties? Welke rol is er voor innovatieve technieken binnen traditionele vakmanschappen? Vraagstukken waar wij ons tijdens dit internationale partnership de volgende vier jaar over zullen buigen.”
Het vierjarige traject wordt gefinancierd vanuit Horizon Europe, een initiatief van de Europese Commissie. Door de traditionele ambachten te promoten, wil die de Europese identiteit mee helpen vormgeven en tegelijkertijd het cultureel erfgoed van ons continent een toekomst bieden.