Internationale wateren

Welke impact heeft een summer school op je loopbaan?

2 min
27-06-2024
Tekst Arkasha Keysers
Beeld Sarah Van Looy

De Antwerp Summer & Winter University bestaat 15 jaar, maar welke impact heeft ze gehad? Samuel Van de Vijver volgde in 2015 summer school 'Shifting Climate Reshaping Urban Landscapes' (SCRUL) en vertelt over hoe dat invloed had op zijn carrière. 

 

Na een paar jaar te werken als architect schreef Samuel zich in voor de master stedenbouw en ruimtelijke planning aan UAntwerpen. Die summer school leek me de perfecte voorbereiding op de master. Inhoudelijk sloot ze superhard aan bij wat ik interessant vindhoe we steden en landschappen kunnen vormgeven met het oog op klimaatverandering”, vertelt hij. 

 

Hoe de zomerschool hem beviel? “Ik vergelijk het graag met een heel intens en interactief vak dat is samengeperst in één week tijd, alsof je in een hogedrukketel wordt losgelaten. Het is als een periode waarin je hard werkt, in een sleur zit en zegt ‘nu is het genoeg, ik ga een week stappen in de bergen.’ Je legt je focus even volledig op iets anders en komt los van al de rest. 

quote image

Een summer school is als een week gaan stappen in de bergen.

Samuel Van de Vijver

In de zomer- en winterscholen van UAntwerpen nemen mensen met heel verschillende achtergronden en nationaliteiten deel, een bewuste keuze van de organisatoren. Samuel beaamt “Als ontwerper werkte ik samen met geschiedkundigen, antropologen, landbouwkundigen en bio-ingenieurs. En de visie op ontwerpen van een groepje Egyptische studenten was bijvoorbeeld heel anders. Voor hen ging het echt over nieuwe steden en landschappen bouwen in woestijngebied. Dat maakte de samenwerking erg boeiend, ook op sociaal vlak. 

 

Het bleek voor Samuel ook een bron van nieuwe contacten. “Prof. Maarten Van Acker heeft me nadien gevraagd om hem te assisteren bij enkele onderzoeken en om een doctoraatsvoorstel uit te werken. Ik heb nog regelmatig contact met hem en enkele andere deelnemers van de zomerschool.” Negen jaar na datum voelt hij nog steeds de impact op zijn loopbaan. “Nadien heb ik voor Stadsontwikkeling van de stad Antwerpen de opmaak van een waterplan gecoördineerd, wat ook helemaal aansloot bij de zomerschool. Mijn passie voor ruimtelijke planning, landschap en klimaatverandering werd in 2015 opnieuw aangewakkerd en vandaag werk ik als adviseur nog steeds elke dag rond het thema. 

 

Deel dit artikel