Nieuws

Museum To Scale 2.0. is meer dan alleen een lust voor het oog

3 min
18-01-2024
Tekst Alexander Delport
Beeld Alexander Delport

Op vrijdag 17 november werd het uitgebreide Museum to Scale ingehuldigd. 105 minikunstwerken, inclusief twee ‘voelkunstwerken’, vallen er te bewonderen. Een inclusieve audiogids vertelt het verhaal achter vijf van de stukken.

preview

Op de campussen van UAntwerpen valt heel wat kunst te beleven. In Gebouw R (Stadscampus) kan iedereen sinds 2019 de permanente tentoonstelling ‘Museum to Scale’ bezoeken. De expo werd dit jaar uitgebreid naar de eerste verdieping van het gebouw. Op 17 november werden er namelijk vijftig nieuwe werken ingehuldigd. Op de benedenverdieping konden bezoekers al een vijftigtal minimuseumzaaltjes zien, elk daarvan met een werk op schaal van een Belgische kunstenaar.

 

Kijkkasten


Museum to Scale is het geesteskind van galeristen Ronny en Jessy Van de Velde. Zij vroegen een honderdtal kunstenaars om hun kunst in het klein te ensceneren. Het resultaat is een collectie van doosvormige kijkkasten waarin miniwerken worden getoond. In 2019 verwierf Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen de verzameling.

quote image

Wie door de gangen van Gebouw R wandelt, gaat op reis door het Belgisch kunstlandschap.

Rector Herman Van Goethem

“Wie door de gangen van Gebouw R wandelt, gaat op reis door het Belgisch kunstlandschap”, vertelt UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. “Voorheen was al werk van voor het jaar 2000 te bewonderen. De uitbreiding van het museum werpt nu ook een licht op een recenter luik van onze kunstgeschiedenis.”


Pilootproject


De afgelopen twee jaar hebben Kunst op de Campus en Rubi ook gewerkt aan de toegankelijkheid van Museum to Scale. “Samen met het OPEN Expertisecentrum voor toegankelijke Media en Cultuur van UAntwerpen werd een pilootproject opgestart, waarbij we met verschillende kunstenaars en ervaringsdeskundigen samenwerkten aan een inclusieve audiogids,” vertelt Nina Reviers, verbonden aan het Departement Toegepaste Taalkunde (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte). “Daardoor kan je nu enkele werken uit de collectie ontdekken door te horen of te voelen. Het is alvast een eerste stap om kunstbeleving op de campus toegankelijk voor iedereen te maken.”

quote image

Je kan nu enkele werken uit de collectie ontdekken door te horen of te voelen. Het is alvast een eerste stap om kunstbeleving op de campus toegankelijk voor iedereen te maken.

Nina Reviers

Bij vijf werken op de benedenverdieping is telkens een QR-code geplaatst waarmee je de audiogids kan openen op je gsm. Reviers: “Zo kan je luisteren naar extra uitleg over het werk mét audiobeschrijving, maar je kan ook lezen via ondertiteling of volgen in Vlaamse Gebarentaal.”



Kunst op de tast

 

De audiogids laat je de werken ook op een poëtische manier ervaren: het werk van Arne Quinze bijvoorbeeld is vertaald naar poëzie, via een artistieke soundscape. Tussen alle werken staan ook twee voelkunstwerken die je aanzetten om kunst met je handen en niet alleen je ogen te ervaren. Beide werken zijn een herwerking van kunstwerken die al te zien waren in de expo.

Zo vertaalde Nadia Naveau haar eigen werk Le Salon du Plaisir (2012) naar een voelkunstwerk. De kunstenares koos daarbij voor materialen die ze doorheen haar oeuvre gebruikt. Het resultaat is een landschap dat bestaat uit verschillende texturen en stoffen. Ook het werk van Tonia In den Kleef, een beeldend kunstenares met een visuele beperking, kan je op de tast ontdekken. Zij herinterpreteerde de video-installatie Dance the world (2013) van Marie-Jo Lafontaine. Voor A Touch of Dance putte In den Kleef inspiratie uit verschillende beschrijvingen van Lafontaine’s kunstwerk.

Het museum is vrij toegankelijk op weekdagen tot 18 uur.

 

Locatie

Universiteit Antwerpen

Stadscampus - Gebouw R

Rodestraat 14

2000 Antwerpen

Deel dit artikel