Alumni trekken naar internationale topuniversiteiten
Excellente studenten de mogelijkheid bieden om te studeren aan een vooraanstaande instelling wereldwijd, en zo Vlaanderen internationaal op de kaart zetten: dat is het doel van het Fayatbeursprogramma. Wie het masterdiploma (bijna) op zak heeft, kan meedingen naar deze financiering van de Vlaamse overheid en zo een extra opleiding volgen aan een buitenlandse topinstelling. Vorig academiejaar sleepten drie alumni van UAntwerpen de felbegeerde beurs in de wacht. Ondertussen zijn ze volop hun droom aan het realiseren.
Studeren aan Harvard, New York en Cambridge
Nadat Zoë Nevelsteen en Charlotte Dierickx-Visschers een master in de rechten behaalden aan UAntwerpen, trokken ze beiden met een Fayatbeurs naar de Verenigde Staten voor een bijkomende master of laws. Nevelsteen werd toegelaten aan de universiteit van New York. “In Antwerpen studeerde ik zowel rechten als filosofie. Hier in New York kan ik mijn ei helemaal kwijt, want deze universiteit heeft het beste juridisch-filosofische programma ter wereld.” Dierickx-Visschers volgt les aan de universiteit van Harvard. “Je stelt hier volledig je eigen programma samen. Er is keuze uit meer dan vijfhonderd vakken! Ik verdiep me in internationaal recht.”
De derde alumnus die een Fayatbeurs ontving, is Mattijs Devlieghere. Hij is industrieel ingenieur in de elektromechanica, en volgt nu aan de universiteit van Cambridge de opleiding Industrial Systems, Manufacture, and Management. “Een unieke master die ingenieurswetenschappen en management samenbrengt. Precies wat ik zocht!”
Of een buitenlandse ervaring blikverruimend is? Absoluut, vindt Dierickx-Visschers. “Hier in de Verenigde Staten maak ik kennis met een ander juridisch systeem. De Amerikaanse samenleving heeft een andere kijk op de rol van (inter)nationale regelgeving, waardoor zij minder mensenrechtenverdragen goedkeuren en een heel ander grondwettelijk kader hebben.” Devlieghere ontdekte in het Verenigd Koninkrijk dan weer een meer praktijkgerichte manier van studeren. “Zo staat er wekelijks een bedrijfsbezoek op de planning. En je volgt ook korte stages in bedrijven om concrete problemen op te lossen.”
Dat het studentenleven aanzienlijk verschilt van stad tot stad, bewijzen de uiteenlopende ervaringen van de drie bursalen. “De Harvardcampus is een echt studentendorp dat ook op academisch vlak bruist”, vertelt Dierickx-Visschers. “Zo zijn er elke dag wel lezingen, netwerkactiviteiten… Mét een gemotiveerd publiek! Een heel andere mentaliteit dan in België, waar je naar de les gaat, examens aflegt, punt. Aan Harvard is studeren een totaalervaring.”
Ook in Cambridge zijn er heel wat extracurriculaire activiteiten, vult Devlieghere aan. “Onlangs organiseerde onze opleiding een meerdaagse uitstap. Op het programma stonden oefeningen rond persoonlijke ontwikkeling, leiderschapskwaliteiten en teambuilding.” Nevelsteen, tot slot, maakt in New York meer dan van een traditioneel studentennetwerk deel uit van een internationale gemeenschap. “Een klassieke campus bestaat hier niet, want de universiteitsgebouwen liggen ver uit elkaar. Je leeft dus echt in de stad. Omdat New York een wereldstad is, ontplooi ik me steeds meer tot wereldburger.”
De Harvardcampus is een echt studentendorp dat ook op academisch vlak bruist. Zo zijn er elke dag wel lezingen, netwerkactiviteiten… Aan Harvard is studeren een totaalervaring.
Selectieprocedure
Het Fayatbeursprogramma kwam op verschillende manieren op de radar van deze alumni: via hun docenten, hun ouders, of via advertenties op sociale media. Alle drie grepen ze hun kans en stortten ze zich op de applicatie. Daarvoor schreven ze eerst een uitgebreide motivatiebrief en een essay over de leiderschapsrol die ze in Vlaanderen willen opnemen. Vervolgens stonden ze in een interview de jury mondeling te woord, en stelden ze zich kandidaat bij buitenlandse instellingen. Om tot hun droomuniversiteit te worden toegelaten, hanteerden ze elk een andere aanpak, gaande van het spreiden van hun kansen over verschillende scholen tot het exclusief inzetten op hun nummer één.
Internationale toekomst
In de lente loopt dit avontuur voor de beursstudenten ten einde. “Ik kom sowieso terug naar België, maar weet nog niet precies wat ik wil doen”, zegt Dierickx-Visschers. “Aan Harvard ontdekte ik dat mijn diploma tot zo veel carrièrepaden kan leiden, zoals het behandelen van milieugeschillen, werken bij internationale ngo’s en organisaties… Ik wil verschillende opties verkennen.”
Devlieghere is nu al ambassadeur voor zijn thuisland in Cambridge, door er het Belgische en Vlaamse ingenieurs- en technologieverhaal uit te dragen. Zo’n rol wil hij ook in zijn carrière op zich nemen. “Antwerpen is echt een hotspot voor internationale bedrijven, zeker met de haven. Vanhieruit kan ik perfect mee Vlaanderen en België op de kaart zetten.”
Nevelsteen, tot slot, is nog niet klaar met haar buitenlandse uitdaging. “Mijn plan voor volgend jaar? Solliciteren bij internationale organisaties! Ik wil absoluut nog verder de wereld verkennen.”
Tot slot raden de drie alumni alle studenten aan om mee te dingen naar een beurs. “Fayat biedt heel uitgebreide ondersteuning”, zegt Devlieghere. “Niet alleen financieel, maar bijvoorbeeld ook op vlak van netwerken. Een enorme opportuniteit!” Nevelsteen sluit zich daarbij aan en drukt studenten op het hart om zich niet geïntimideerd te voelen. “Je kandidaat stellen bij die grootste scholen ter wereld… dat is eng. Maar durf ervoor te gaan. Op die plekken studeren is echt een gouden kans. Die moet je grijpen!”
Benieuwd hoe jij een beurs kan bemachtigen? Lees meer over de Fayatbeurzen.
De Universiteit Antwerpen helpt studenten en alumni met hun aanvraag. Contacteer evelien.peeten@uantwerpen.be voor meer informatie.