De Universidad de Zaragoza (Spanje) kende een eredoctoraat toe aan professor emeritus Staf Van Tendeloo van de Faculteit Wetenschappen aan UAntwerpen. Hij geniet wereldfaam als onderzoeker op gebied van transmissie-elektronenmicroscopie. Dat is een techniek waarbij een bundel elektronen gebruikt wordt om het oppervlak of de inhoud van objecten af te beelden. De resolutie van een elektronenmicroscoop is veel hoger dan die van een gewone lichtmicroscoop.
Met het eredoctoraat erkent de universiteit van Zaragoza het indrukwekkende palmares van de UAntwerpen-professor. Zo kan Van Tendeloo meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties en 60 000 citaties voorleggen. Zijn baanbrekend onderzoek leverde hem in het verleden al talrijke nationale en internationale prijzen en erkenningen op.
‘De wereld van atomen’
De wereld waarin we leven is steeds in beweging en ook technologie ontwikkelt zich razendsnel. In zijn lezing ‘De wereld van atomen’, die Van Tendeloo gaf aan de genodigden van de plechtigheid, had hij het over het indrukwekkend parcours dat wetenschappers al aflegden bij het observeren van atomen sinds het begin van de 20ste eeuw, maar ook over de lange weg die de onderzoekers nog moeten bewandelen.
De nanowetenschap en de toepassingen ervan zijn ontzagwekkend, maar ze staat nog altijd voor tal van uitdagingen. Zo kan het scheikundig element silicium een belangrijke rol spelen bij het gebruik van artificiële intelligentie, maar om die atomen beter te begrijpen, moet je ze in de eerste plaats goed kunnen observeren. Het is volgens Van Tendeloo dus broodnodig om de technologie van elektronenmicroscopen verder op punt te stellen om meer inzicht te verwerven.