Nieuws

Twee kandidaten strijden om rectoraat

3 minTekst Peter De MeyerBeeld UAntwerpen

Koen Augustyns of Herwig Leirs: een van deze professoren wordt op 1 september de nieuwe rector van de Universiteit Antwerpen. Van 4 tot 8 maart kunnen alle studenten en alle medewerkers elektronisch hun stem uitbrengen.

 

In 2003 ging de eengemaakte Universiteit Antwerpen van start met Francis Van Loon als eerste rector. Hij werd in 2008 opgevolgd door Alain Verschoren, die twee mandaten vervulde. In 2016 nam Herman Van Goethem de fakkel over: zijn tweede mandaat eindigt op 31 augustus 2024. Een rector op UAntwerpen kan maximaal twee termijnen van vier jaar vervullen, en dus leveren de rectorverkiezingen van maart 2024 sowieso een nieuwe naam op.

 

Tussen 18 december en 19 januari konden enthousiastelingen zich kandidaat stellen. Voorwaarden? Kandidaten moeten voltijdse hoogleraren aan UAntwerpen zijn, en mogen tijdens het mandaat de wettelijke pensioenleeftijd niet bereiken. Bij het Centraal Stembureau waren bij het verstrijken van de deadline twee aanmeldingen binnengelopen: de rectorverkiezingen draaien uit op een strijd tussen Koen Augustyns en Herwig Leirs.

quote image

Een rector op UAntwerpen kan maximaal twee termijnen van vier jaar vervullen, en dus leveren de rectorverkiezingen van maart 2024 sowieso een nieuwe naam op.

Teams zijn samengesteld

 

Koen Augustyns leidt de Onderzoeksgroep UAMC (medicinale chemie) en is decaan van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Hij was voorzitter van de European Federation for Medicinal Chemistry en werd in 2023 gekozen tot lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB). Augustyns trekt naar de rectorverkiezingen met de professoren Karolien De Wael, Tanja Mortelmans en Koen Vandenbempt als mogelijke vicerectoren aan zijn zijde.

vlnr: Koen Vandenbempt, Tanja Mortelmans, Karolien De Wael, Koen Augustyns

Herwig Leirs is hoofd van de Onderzoeksgroep EVECO (evolutionaire ecologie). Tot voor enkele maanden was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen. Daarvoor was hij decaan van de Faculteit Wetenschappen. Leirs zit ook de bestuursraad van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen voor en is bestuurder bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De professoren Nathalie Dens, Chris Van Ginneken, Steven Van Passel en Maarten Weyn zijn de kandidaat-vicerectoren in het team van Leirs.

vlnr: Chris Van Ginneken, Nathalie Dens, Herwig Leirs, Maarten Weyn, Steven Van Passel

Iedereen stemt mee

 

Van 4 tot 8 maart kan iedereen binnen UAntwerpen elektronisch stemmen voor een van de kandidaat-rectoren. De stemmen van de professoren tellen mee voor 67%, de stemmen van de studenten, van het administratief en technisch personeel en van het assisterend en bijzonder academisch personeel elk voor 11%. De kandidaat die meer dan 50% van de stemmen haalt, wint de verkiezing. Haalt niemand meer dan 50% van de stemmen, dan wordt er tussen 11 en 15 maart een nieuwe kiesronde georganiseerd. In die tweede ronde wint de kandidaat met het hoogste stempercentage

 

De Raad van Bestuur van de universiteit buigt zich vervolgens over het resultaat van de stemming en zet het licht finaal op groen voor een nieuw rectormandaat van vier jaar, ingaand op 1 september 2024.

Deel dit artikel