Spraakwaterval

Caroline Masquillier wil burn-out in de academische wereld tegengaan

3 min
26-03-2024
Tekst Lise Wouters
Beeld Liz Dvorkina

In ‘Spraakwaterval’ laten we iemand uit de UAntwerpen-community aan het woord. Caroline Masquillier is post-doctoraal onderzoeker. Haar onderzoek focust op community health workers die toegankelijke zorg verlenen voor mensen die in socio-economisch kwetsbare omstandigheden leven in Zuid-Afrika, Oeganda en België.  

 

Wat drijft je?

Ik wil de kansen die ik kreeg om te studeren inzetten voor mensen die minder kansen hebben gekregen. Bijdragen aan het verbeteren van gezondheid van mensen die leven in maatschappelijk kwetsbaarheid is wat mij drijft in m’n werk.

 

Wat is je motto? 

Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Dat heeft me al op vele mooie plaatsen en vele boeiende ontmoetingen gebracht. 

 

Welke eigenschap bewonder je het meest in je beste vrienden? 

Het feit dat zij hun leven vormgeven zoals zij dat wensen, los van conventies en verwachtingen.

 

Heb je nog advies voor toekomstige studenten?

Wees dankbaar dat je kan studeren, grijp kansen met twee handen en zoek je eigen pad in de opleiding en daar buiten. En geniet ook van deze tijd!

 
 

Wat is de belangrijkste les die je leerde aan de universiteit? 

De waarde van verschillende standpunten. Het is heel leerrijk om in open dialoog te kijken naar eenzelfde uitdaging en vanuit verschillende visies samen naar een oplossing te werken.

 

Welke opleiding zou je graag nog volgen?  

Een opleiding leiderschap en teamwerking. Ik probeer vanuit mijn eigen ervaring en intuïtie doctoraatstudenten goed te begeleiden en een team aan te sturen, maar professionele bijscholing hierin kan alleen maar positief zijn. Ik zie aan de universiteit dat er toch heel wat mensen moeilijkheden ervaren met stress en burn-out. Zelf hier verder in geschoold kunnen worden, lijkt me enorm waardevol om verder bij te dragen aan een positieve werksfeer waarin iedereen energie haalt uit het werk.

 

Wat geeft je voldoening in je job? 

Ik vind het fantastisch dat ik kan bijdragen aan de gezondheid van mensen die leven in maatschappelijk kwetsbare omstandigheden. Daarvoor nieuwe ideeën mogen uitwerken is geweldig. Daarnaast begeleid ik graag doctoraatstudenten, zodat zij kunnen groeien als onderzoekers en een boeiend doctoraatstraject afleggen. Ik ontmoet ook graag collega’s van over de hele wereld.

 

Wat frustreert je op professioneel vlak? 

De beperkte mogelijkheden om als post-doc aan de slag te blijven. Ik doe m’n job ontzettend graag, maar het voortdurend zoeken naar financiering is een minder fijn aspect. 

 

Wat wil je graag nog verwezenlijken? 

Ik zou graag community health workers in België mee op de kaart zetten, om zo een duurzame health workforce te kunnen maken. Daarnaast wil ik graag een kinderboek schrijven, in samenwerking met collega’s van de Jonge Academie. Daarin willen we kinderen inspireren om de stap naar de wereld van academica of kunsten te zetten – en zo ook kinderen die leven in maatschappelijk kwetsbare omstandigheden bereike 

Stad of platteland? 

Beide, de afwisseling tussen stad en natuur is heerlijk! 

 

Fietsen of wandelen? 

Wandelen, en dan liefst in de bergen of aan de zee. 

 

Fictie of non-fictie? 

Fictie, liefst in een historisch correct kader. Zo leer ik bij tijdens het lezen van ontspannende literatuur. 

 

Thuiswerk of op kantoor? 

De combinatie van beide vind ik ideaal. 

Deel dit artikel